3 belangrijke veranderingen op de woningmarkt van 2015

3 belangrijke veranderingen op de woningmarkt van 2015

Het Utrechtse huisvestingbeleid laat nog te wensen over, en hoge restschulden voorkomen het aantrekken van de woningmarkt . Zoals Maarten Eeke van der Veen van Vereniging Eigen Huis uitlegde, ligt het probleem van het lage woningaanbod in Utrecht vooral bij de doorstromers: er zijn starters die de woningen van doorstromers willen kopen, maar door de restschuld laatstgenoemde wachten zij liever tot ze hun woning duurder kunnen verkopen.

Op dit gebied brengt 2015 veel veranderingen voor huizenbezitters met zich mee. Zo is de restschuld langer fiscaal aftrekbaar, maar is ook de maximale hypotheeksom lager. Wat betekenen deze veranderingen? We zetten er een paar op een rij:

1. Restschuld en dubbele last langer aftrekbaar

onderwater

Er staan nog steeds 1,4 miljoen huizen onder water, en de overheid heeft besloten deze woningbezitters tegemoet te komen. Voor restschulden die tussen 29 oktober 2012 en 2017 zijn ontstaan, is de maximaal af te trekken periode waarop je de rente mag aftrekken verlengd van 10 naar 15 jaar.

Ook als je een nieuw huis gekocht hebt terwijl je je oude huis niet verkocht krijgt kun je de hypotheekrente voor beide woningen aftrekken. In plaats van 2 jaar, zoals volgens plan, kan dit tot maximaal 3 jaar.

Doordat de restschuld en dubbele last langer aftrekbaar zijn, worden doorstromers gemotiveerd toch te verhuizen en te beginnen met het aflossen van hun restschuld. Om deze schuld op te vangen zijn er verschillende mogelijkheden. Zo kunnen mensen ervoor kiezen hun spaarrekening aan te doen, een gunstige lening speciaal voor restschulden af te sluiten, of kunnen ouders (dit jaar belastingtechnisch nog gunstiger) een schenking doen voor de eigen woning aan kinderen tussen de 18 en 40 jaar.

2. Minder NHG

Het rentevoordeel dat een lening met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) biedt, is de komende jaren voor steeds minder mensen weggelegd. Op 1 juli van dit jaar zal de bovengrens zakken van €265.000 naar €245.000, om op 1 juli 2016 tot €225.000 te komen.

3. Lagere maximale hypotheek(rente)

De maximale hoogte van hypotheken ten opzichte van de woningwaarde wordt met 1% verlaagd naar 103%, totdat dit uiteindelijk in 2018 op 100% uitkomt. Dit betekent dat je bij de aankoop van een huis niet meer naar de bank kunt om bijkomende kosten (zoals de kosten voor een makelaar) te lenen.

Deze drie veranderingen zijn slechts een fractie van de maatregelen die de overheid neemt om de woningmarkt te bevorderen. Zit je eigenlijk prima op je plek in Utrecht en wil je helemaal niet verhuizen? Dan krijg je in de loop van het jaar een energielabel in de bus, en kun je kijken hoe gunstig de extra financiële ruimte is die je krijgt om energiezuinige maatregelen te treffen.

hypotheekrente

 

Reacties zijn gesloten.