8 op de 10 Utrechters heeft geen testament

8 op de 10 Utrechters heeft geen testament

Hoewel er in Nederland steeds meer mensen een levenstestament laten opstellen, in Utrecht is hier echter nog weinig van te merken. Onderzoek van notariskantoor Hoekstra & Partners en uitvaartverkeraar DELA wijst uit dat slechts 20% van de inwoners van Utrecht een testament heeft, en dat is ver onder het landelijk gemiddelde van 40%. 

Uit het onderzoek blijkt dat de grootste reden voor dit aantal is het feit dat mensen ‘er nog niet over nagedacht hebben’. Ook geven deelnemers van het onderzoek aan dat ze het prima vinden zoals de wet de erfgenamen voorschrijft, dat ze geen specifieke wensen hebben die ze willen vastleggen of dat het regelen van een testament te duur is. Niet altijd slim om je er op deze manier bij neer te leggen, zo menen de initiatiefnemers van het onderzoek.

“We begrijpen dat mensen het niet fijn vinden om na te denken over deze onderwerpen. Maar het is verstandig om te weten wat je kunt regelen. Dan kun je een weloverwogen beslissing maken om wel of geen akte op te laten maken.” -notaris Yntze Hoekstra van Hoekstra & Partners.

Waarom heb je een testament nodig?

Met een testament kun je vastleggen wat er gebeurt als je komt te overlijden, zowel met betrekking tot financiële als kwalitatieve zaken. Zo kun je je vermogen veiligstellen voor nabestaanden en worden erfenisruzies voorkomen. Ook is het mogelijk om de voogdij over de kinderen vastleggen.

Hoewel de wet hier vaste regels voor hanteert die misschien in eerste instantie voldoende lijken, verdiepen veel mensen zich niet genoeg in het geheel om te weten wat de mogelijke onwenselijke consequenties zijn. Zo moet je bijvoorbeeld in een testament laten vastleggen dat je partner, waar je mee samenwoont maar niet getrouwd bent, geld mag erven. Handig als je wilt dat je partner iets krijgt en hierover geen ruzie hoeft te maken met je ouders en broers of zussen. Een testament is dan misschien niet verplicht, duidelijkheid schept de akte zeker.

DELA en Hoekstra & Partners

Onder andere naar aanleiding van het onderzoek zijn de initiatiefnemers een samenwerking aangegaan binnen de DELA NotarisService. Naast Hoekstra & Partners zijn hier nog 16 andere notariskantoren bij aangesloten. Hiermee willen zij de drempel van het opstellen van het opstellen van een testament verlagen, en mensen uitnodigen om na te denken over wat het vermijden van deze afhandeling met zich meebrengt. Doordat DELA haar leden gratis voorziet van uitleg, wordt de financiële drempel voor een testament inderdaad verlaagd: voor €200 heb je een schenkingsakte en voor €325 heb je een (dubbel) testament.

 

Reacties zijn gesloten.