Kopje onder in de Utrechtse gracht? Zó kom je van je restschuld af!

Kopje onder in de Utrechtse gracht? Zó kom je van je restschuld af!

Eerder schreven we al dat restschuld in 2015 langer aftrekbaar is dan in 2014. Maar dit wil natuurlijk niet zeggen dat mensen met een huis onder water in Utrecht zorgeloos door het leven gaan. Dus wat kun je doen om dit probleem op te lossen?

Mensen die na 28 oktober 2012 hun eigen woning voor minder dan de eigenwoningschuld verkochten, hebben te maken met een restschuld. Deze rente en financieringskosten zijn na de verkoopdatum nog 15 jaar aftrekbaar (in plaats van 10 jaar volgens 2014). Maar het liefst ben je natuurlijk alsnog zo snel mogelijk van je restschuld, en alle bijkomende kosten, af.

Hoe kom je van je restschuld af?

Om van je restschuld af te komen, zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Zo noemden we al de opties om een schenking van je ouders onder gunstige tarieven te krijgen, of je eigen spaargeld aan te spreken. Helaas zijn deze opties niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er voor elk probleem een passende oplossing. Een veelgebruikte oplossing in deze situatie is het afsluiten van een persoonlijke lening.

Een persoonlijke lening is een lening die ideaal is voor het betalen van het verschil tussen aan- en verkoopprijs van je huis. Je leent in één keer een groot bedrag, dat je vervolgens tegen een vaste rente maandelijks terugbetaalt. De einddatum spreek je af in samenspraak met de kredietverstrekker. Het is wel raadzaam om goed te kijken naar verschillende aanbieders. Je zou snel geneigd zijn om bij bancaire kredietverstrekkers een lening af te sluiten omdat de vertrouwd zijn. Toch kan het zich ook best lonen om een lening af te sluiten bij online kredietverstrekker. Deze partijen hebben vaak scherpere rentes en zijn uiteraard ook aangesloten bij het AFM.

Printscreen huisonderwater.eu
Printscreen huisonderwater.eu

Een Utrechts initiatief

De Nederlandse Vereniging voor Volkskrediet (NVVK) in Utrecht, een brancheorganisatie die schuldhulpverlening biedt, zette zich in voor mensen met een restschuld. Sinds begin dit jaar kunnen mensen die hun huis verkochten voor minder dan de aankoopprijs terecht op huisonderwater.eu. Hier kun je je persoonlijke hypotheekprobleem in kaart brengen en kijken wat de mogelijke oplossingen zijn, en wordt een overzicht gegeven van de verschillende organisaties waar je met je problemen terecht kunt.

 

 

Reacties zijn gesloten.