Staat van Utrecht 2014: Utrecht moet investeren in wonen

Staat van Utrecht 2014: Utrecht moet investeren in wonen

Het gaat in principe goed met de economie van Utrecht, maar met betrekking tot (onder andere) huisvesting en woning laat de provincie nog te wensen over. Dit blijkt uit de Staat van Utrecht 2014, een monitor die meet hoe de provincie er op het gebied van woon-, werk- en leefomgeving voor staat, die maandag 15 december gepresenteerd werd.

“Utrecht heeft de hoogste werkgelegenheid, de laagste (jeugd)werkloosheid en de hoogst opgeleide bevolking van Nederland”
Utrecht 2040

Het aantal mensen dat naar Utrecht komt is nog altijd groter dan het aantal mensen dat vertrekt, maar dit betekent wel dat de huisvesting onder druk staat. Na Noord-Holland (waar inderdaad het allerduurste Amsterdam ligt) met een woningwaarde van €2.240 per m2, is Utrecht namelijk tweede op de lijst, met €2.100 per m2. Er moet geïnvesteerd worden in gezonde verstedelijking met meer betaalbare woningen en voldoende groen in de woonomgeving. Zo blijft Utrecht aantrekkelijk om te werken, wonen en recreëren, en kan cultuur hoog in het vaandel blijven staan.

20141215 Staat van Utrecht def nieuwsmodule

Utrecht momenteel slechte prijs-kwaliteit

En hoewel Utrecht dan misschien bijna de duurste provincie is om te wonen, is maar 88% van de inwoners tevreden met hun woning (alleen Zuid- en Noord-hollanders zijn ontevredener), waarvan de mensen in de stad Utrecht het minst tevreden zijn van de hele provincie. Ook de buurtbeleving wordt naar beneden getrokken door de stad Utrecht, waarin slechts 70% de buurt positief beleeft.

Al met al gaat het goed met Utrecht: er is weinig werkloosheid, het BRP ligt 16% boven het landelijk gemiddelde en de stroom mensen die graag in Utrecht wil werken en wonen neemt niet af. Maar om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, en dat inwoners van de provincie positief en tevreden zijn, zal er moeite gestoken moeten worden in bereikbaarheid, betaalbaarheid van woningen en luchtkwaliteit (waarmee gezondheid gepaard gaat).

Bekijk hier het volledige rapport van de Staat van Utrecht.

 

 

Reacties zijn gesloten.