Utrecht: Culturele Hoofdstad 2018

Europa mag dan wel steeds meer een geheel worden, er zijn in elk land natuurlijk nog altijd veel unieke culturele kenmerken te ontdekken. Om die rijke verscheidenheid te benadrukken benoemt het Europese Parlement elk jaar een Culturele Hoofdstad voor Europa. Samen met Eindhoven, Den Haag, Leeuwarden en Maastricht is Utrecht in de race om deze eer in 2018 te mogen dragen.

Om die titel in de wacht te slepen moet de stad Utrecht een zogenaamd bidbook voorleggen in de jury, waarin alle culturele plannen voor 2018 vermeld staan. Wat kunnen we daarvan verwachten?

Trust the Future, Create your City

Met die titel presenteert het bidbook van Utrecht haar ambities voor 2018. Het boek is 298 pagina’s dik, dus we zullen even enkele belangrijke punten eruit lichten:

  • Er zullen 10 regionale locaties zijn waar het hele jaar door culturele activiteiten zijn

  • Hieronder vallen onder meer de Cartesiusdriehoek, Rotsoord, Leidsche Rijn, Amersfoort en het Stationsgebied.

  • De totale begroting voor Utrecht bedraagt 65 miljoen euro

  • In de meest voorzichtige schattingen zijn de opbrengsten ruim 130 miljoen euro

  • De Expo ‘Create your City’ is van april tot en met september permanent geopend

 

Op 30 november 2012 wordt het bidbook door verschillende vertegenwoordigers van de stad en regio Utrecht gepresenteerd aan de internationale jury. Wanneer die ronde met succes wordt afgerond volgt er een fase waarin de plannen verder worden aangescherpt en een bezoek van de jury aan de stad zelf. In september 2013 wordt de definitieve keuze van de Culturele Hoofdstad 2018 verwacht.