Utrecht en Rotterdam bezig met gereguleerde wietteelt

Utrecht en Rotterdam bezig met gereguleerde wietteelt

Steeds meer gemeenten staan achter het manifest Joint Regulation. Rotterdam zegt zelfs klaar te zijn voor een proef met gereguleerde wietteelt. En daar kan de gemeente Utrecht een goed voorbeeld aan nemen.

Veel Nederlandse gemeentes willen met de ideeën rond gereguleerde wietteelt de criminaliteit rond de kwekerijen verminderen, en de volksgezondheid verbeteren. De kwaliteit van verkochte wietzaden kan namelijk omhoog gaan wanneer de gemeente invloed krijgt op de teelt ervan. Ook kunnen gemeenten controle uitoefenen op de locatie van kwekerijen, en zorgen ze er op die manier voor dat deze bijvoorbeeld niet in woonwijken terechtkomen. In de huidige situatie is de teelt van wiet nauwelijks te controleren, waardoor er totaal geen inzicht is in de concrete situatie.

Joint Regulation lastig door nieuwe opiumwet

De regering houdt de gereguleerde wietteelt echter flink tegen. En het wordt nog lastiger na invoering van de nieuwe opiumwet. Terwijl het doel van beide initiatieven ongeveer gelijk is: vat krijgen op het criminele circuit en dit tegengaan. Maar waar de opiumwet geen oplossing voor de problemen biedt, doet het manifest Joint Regulation dat wel.

Utrecht kan Rotterdam volgen

In Utrecht wordt flink nagedacht over de oprichting van een wietclub. Rond de zomer van 2015 wil de Utrechtse wethouder Everhardt zijn uitgewerkte plan rondom de wietclub aan het Openbaar Ministerie voorleggen: “Als we groen licht krijgen, gaan we stap voor stap verder. Een geschikte plek vinden voor de club heeft dan de prioriteit.” Rotterdam is verder in haar plannen, daar zijn al berekeningen gemaakt over de hoeveelheid kwekerijen en de locaties hiervan. De gemeente Utrecht kan wellicht aan de hand van de Rotterdamse plannen haar plan opstellen.

 

Reacties zijn gesloten.