Utrecht scoort gemiddeld in Nederlandse Studenten Enquete

Utrecht scoort gemiddeld in Nederlandse Studenten Enquete

Studenten van Utrechtse hogescholen en universiteiten zijn over het algemeen aardig te spreken over hun studies in de Domstad. Toch halen de instituten de hogere regionen van de ranglijst nog niet, zo blijkt uit de jaarlijkse Nederlandse Studenten Enquête (NSE).

Met het rapportcijfer 4,2 (uit de 5) bemachtigt de Universiteit Utrecht de 11e plek van de 16 Nederlandse universiteiten. De Hogeschool Utrecht scoort een stuk lager: met een rapportcijfer van 3,9 zorgen de HU-studenten ervoor dat hun instituut op plek 30 van de 34 hogescholen terechtkomt. De Hogeschool voor de Kunsten staat met een 4,1 in deze lijst op de 15e plek, en de particuliere hogeschool TIO staat met een 4,4 op 6. De fijnste universiteit staat volgens Nederland in Wageningen (4,4), en de fijnste hogeschool is de Pedagogische Hogeschool De Kempel (PABO) is met een 4.8 in Helmond te vinden.

Welke studies scoren het hoogst?

De universiteitsbachelor Keltische Talen en Cultuur (UU) en de researchmaster Educational Sciences: Learning in Interaction (UU) worden het meest gewaardeerd door studenten in de stad. Voor HBO-studies scoren de bachelor Hotel- en Eventmanagement (TIO) en de master Project management (TIO) het best. De WO-master Talenonderwijs en Communicatie (UU) en HBO-master Leraar Duits (HU) zijn daarentegen de hekkensluiters van de stad.

Landelijk gezien scoren opleidingen over het algemeen beter dan voorheen. Sterker nog, studenten waren nog nooit zo tevreden met het Nederlandse onderwijs. Met name hbo’ers zitten een stuk vrolijker in de collegebanken

nederlandse studenten enquete

Over de Nationale Studenten Enquête

De NSE is een landelijk onderzoek dat jaarlijks uitgevoerd wordt onder honderdduizenden studenten in het hoger onderwijs. Studenten (en hoogleraren) geven hun mening over onder andere de opleiding, de docenten, de studielast, beoordeling en toetsing, de faciliteiten en de roosters. Met het onderzoek worden de sterke en zwakke punten van opleidingen en instituten zichtbaar. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap noemt de landelijke verbetering van het onderwijs dit jaar “een prachtige score waarvoor de instellingen en docenten een compliment verdienen”. Binnenkort presenteert de minister een agenda om de verbeterpunten aan te pakken.

 

Reacties zijn gesloten.