Utrechtse wietclub steeds dichterbij

Utrechtse wietclub steeds dichterbij

Een Utrechtse wietclub komt steeds dichterbij. De gemeente pleit al jaren voor een gereguleerde wietteelt, en nu Rotterdam ook zegt legaal wiet te willen telen komt dit plan steeds dichterbij.

De plannen in Rotterdam zijn nog pril, maar Utrechtse wethouder Victor Everhardt (D66) is er positief over. “Het is goed dat andere grote steden aanhaken. Na Rotterdam hoop ik dat Den Haag volgt”, vertelt hij het AD. In Utrecht wil de wethouder een wietclub oprichten waarbij de leden samen wiet telen, waardoor de gemeente inzicht houdt in de gang van zaken. Ook wil hij toestemming geven voor experimenten met de verstrekking van cannabis op medische grond, bijvoorbeeld aan psychiatrische patiënten.

In dit filmpje van vier jaar geleden pleitte D66 en de PVDA al voor een Utrechtse wietclub.

Joint regulation

Vorig jaar schreef de gemeente Utrecht samen met Heerlen en Eindhoven het manifest joint regulation, waarin zij pleiten voor legalisatie van wietteelt. “De landelijke invoering van gecertificeerde en gereguleerde cannabisteelt zorgt voor het aanpakken van de problemen met betrekking tot de gezondheid van gebruikers, de veiligheid in wijken en draagt bij aan een effectievere aanpak van georganiseerde drugscriminaliteit”, aldus de gemeenten in het manifest. Al 54 gemeenten hebben zich aangesloten bij de ideeën van de initiatiefnemers.

De voormalige minister van Justitie en Veiligheid, Ivo Opstelten, was in zijn functie fel tegen de plannen van gemeenten om de hennepteelt in eigen hand te nemen. Everhardt hoopt dat de opvolger van Opstelten, Ard van der Steur, milder is in zijn oordeel: “Ik heb een keer in een forum met hem gezeten en toen stond hij heel erg open voor de argumenten die wij als gemeente op tafel legden. Waarom we willen gaan experimenteren en de stap willen gaan zetten.”

Rond de zomer van 2015 wil Everhardt zijn uitgewerkte plan rondom de wietclub aan het Openbaar Ministerie voorleggen: “Als we groen licht krijgen, gaan we stap voor stap verder. Een geschikte plek vinden voor de club heeft dan de prioriteit.”

 

Reacties zijn gesloten.