Wat levert de Tour de France ons op?

Wat levert de Tour de France ons op?

Ongeveer een jaar geleden rapporteerden we al enthousiast de ins en outs van de Tour de France die deze zomer start en finisht in ons eigen Domstadje. De voorbereidingen om Utrecht nóg fietsvriendelijker te maken zijn in volle gang, maar wat houden we er aan over?

Wat kost het?

Ruim €15 miljoen. Zo veel kost het organiseren van een tijdrit van de Tour de France dwars door Utrecht. Hiervan wordt €6 miljoen betaald door de gemeente, die er bijvoorbeeld zorg voor draagt dat de wegen fietsklaar zijn. Want vluchtheuvels en verkeersdrempels kunnen de wielrenners natuurlijk niet gebruiken. De andere €9 miljoen wordt betaald door bedrijven. Maar wat zien deze bedrijven terug van deze investering?

”Een groot deel van het parcours loopt over busbanen, dus daar hoeven we weinig aan te doen. Veel andere werkzaamheden zoals het leggen van nieuw asfalt stonden al gepland. Die zouden toch al uitgevoerd worden, alleen is er hier en daar wat geschoven met de tijdsplanning.”- Roy Looy uit, manager Techniek, Veiligheid en Mobiliteit van de gemeente Utrecht.

Wat levert het op?

Volgens Maarten van Bottenburg, hoogleraar Sportontwikkeling aan de Universiteit Utrecht, zullen bezoekers ongeveer €30 miljoen gaan uitgeven in de stad. Dit is vergelijkbaar met de Grand Départ in 2010 in Rotterdam, die de havenstad toen €34,3 miljoen winst opleverde na eenzelfde investering van €15 miljoen.

Over de financiële ontwikkeling die alle aandacht op langere termijn met zich meebrengt is hij sceptisch. Volgens de hoogleraar kijken er dan ongeveer  3,5 miljard mensen naar Utrecht op tv, wat de bekendheid en het imago van de stad zal verbeteren. “maar je moet daar ook weer niet te veel van verwachten. Eén groot evenement is niet genoeg om de aandacht lang vast te houden. Daarvoor moet je herhaaldelijk activiteiten organiseren waarmee je een wereldpubliek bereikt”

Wat halen Utrechters eruit?

Eigenlijk kan elke Utrechter die íets met toerisme te maken heeft een slag slaan uit het Franse spektakel. Zo is het aantal boekingen in Utrecht op Airbnb, een online marktplaats voor het kortstondig (onder)verhuren van je woning, tijdens het weekend van de Grand Départ 6 keer zo groot dan in een normaal weekend. De goedkoopste overnachting in Utrecht is dan  €43 per nacht, de duurste €1000.

Maar praten over geld is in deze natuurlijk van ondergeschikt belang. Zoals Wim Hoogendoorn directeur van de Grand Départ in Rotterdam, onze gemeente adviseert, zo adviseren wij onze lezers: Omcirkel 4 juli in je agenda en geniet ervan, want voor je het weet is het weer voorbij!

 

Reacties zijn gesloten.