Wijziging opiumwet moet illegale praktijken voorkomen

Wijziging opiumwet moet illegale praktijken voorkomen

Per 1 maart is er een wijziging doorgevoerd in de opiumwet. Voorheen was het zo dat hennepteelt pas tegengegaan kon worden op het moment dat vervaardiging van hennep werd bewezen. Dit is veranderd. Vanaf nu is iedereen die op welke manier dan ook bijdraagt aan de voorbereiding van grootschalige wietteelt strafbaar.

En de straffen die hierbij komen kijken kunnen flink oplopen. Je kan hiervoor tot 3 jaar cel opgelegd krijgen, of een geldboete van 81.000 euro. De nieuwe wet biedt het Openbaar Ministerie en de politie de mogelijkheid om in te grijpen voordat de wietplantages daadwerkelijk uitgebaat worden.

De nieuwe opuimwet heeft grote gevolgen voor growshops.

Verbeterde veiligheid

Met de ingang van deze nieuwe wet denkt justitie de veiligheid in wijken te verbeteren. Er gaat veel geld om in illegale hennepteelt, en dit kan in woonwijken tot onrust en soms zelfs liquidaties leiden. Nu ook het opzetten van illegale praktijken strafbaar wordt, hoopt justitie eerder te kunnen ingrijpen en dit soort situaties te voorkomen. Je bent bijvoorbeeld al strafbaar wanneer je als leverancier van lampen of voedingsstoffen betrokken bent bij de opzet van een kwekerij.

De nieuwe wet heeft grote gevolgen voor growshops en bijvoorbeeld loodgieters of elektriciteisleveranciers. Deze krijgen een belangrijke rol in het voorkomen van illegale praktijken. Wanneer bij hen het vermoeden bestaat dat er sprake is van illegale wietteelt, dienen zij dit te melden.

Tags:
 

Reacties zijn gesloten.